Gå till innehåll
IK Stern
IK Stern

Publicerad: 2022-12-07

Senast uppdaterad: 2022-12-07

Författare: Chase Garnet-Lawson

La Diagonela 2020

Av Richard Olivecrona, IK Stern

Den här resan med IK Stern kan verkligen rekommenderas. I min mening är det här loppet och lokala organisationen i Schweiz mycket bättre än exempelvis Marcialonga. Det är ett litet lopp med mindre än 1000 deltagare och många är duktiga. Inga större risker för köer utan man kan åka i sin egen fart. Lätt att köra om för de som vill.

Loppet går i Engadin i Schweiz på 1800 meters höjd mellan små byar i Zouz och St. Moritz. Det är lätt att ta sig dit med flyg till Zurich och sedan tåg hela vägen fram. Området är snösäkert med otroligt fina spår i torr fin snö med bred skatebredd och klassiska spår.

Längs med loppet är det energistationer varje mil och det är välordnat och man får sportdryck och Enervit gel och en del annat. Man behöver inte ta med sig något alls. Vallastationer och lånestavar finns längs med loppet.

Boendealternativen är många, men för IK Stern blev det ett fint hotel i Zernez med bra tåg förbindelser så lätt att ta sig till och från skidspåren och loppet. Man hittar bra skidpår på 5-10 minuters promenad från hotellet och det finns elbelysning om man vill träna eller testa skidor på kvällen.

Vi blev sex från IK Stern och en blandning av elit och vanliga motionärer. Några av oss motionärer valde att resa ut redan på onsdagen och på så sätt få en hel extradag för skidåkning.

För den som vill kan man blanda längdskidor med utförsåkning i fina backar. Man kan med fördel ta med sig både skate och klassiska skidor eftersom skatespåren är otroligt fina. På vår extra dag tog vi tåget till St. Moritz och åkte sedan en fyramilstur mellan små byar hem till hotellet i Zernez. Stannade och fikade I Zouz halvvägs.

Själva loppet bjuder på en blandning mellan stakning och diagonalåkning och det finns en hel del backar som gör att det är ganska tufft. Utförsbackarna är dessutom mycket bra preparerade så att det aldrig uppstår några farliga situationer. Det ser alltid tuffast ut i början och sedan blir det lättare så man hamnar nästan aldrig i en kris att det går fort och något händer.