Gå till innehåll
Biathlon Östersund
Biathlon Östersund

Förbud mot fluorvalla

Från och med denna säsong är det förbjudet med användning av alla sorters fluorvalla. Därför behöver skidor och all utrustning rengöras nu när säsongen drar igång.

Bild på ett vallajärn

På länkarna nedan hittar du råd, riktlinjer och instruktionsfilmer för hur du ska rengöra din utrustning från Skidskytteförbundet. Det är viktigt att göra detta innan skidsäsongen börjar!

https://www.skidskytte.se/om-skidskytte/nyheter/nyheter/2023-09-11-fluorrengoringsrekommendation---internationella-riktlinjer-och-forslag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

https://www.skidor.com/for-foreningar/driva-forening/hallbarhet/fluorfri-verksamhet Länk till annan webbplats.

Tester av belag vid tävlingar
På de nationella tävlingarna för juniorer och seniorer kommer tester av belagen att utföras. Sanktionerna är inte kända ännu, vare sig omfattning eller om det drabbar förening eller individ.
På ungdomstävlingarna kommer inga tester att genomföras, men i Biathlon Östersund fuskar vi inte! Vi förutsätter att även ungdomar och dessas föräldrar följer gällande regelverk.

Då vi vallar gemensamt på tävling för junior/senior vill vi såklart inte att en skida som inte är rengjord från fluor vallas, för att den borsten sedan används på nästa (rena) par

Föreningen köper in helt ny utrustning, nya vallaprodukter och en ny uppsättning testskidor (för rilltestning) för att säkerställa att vi har sakerna i ordning, men alla åkare behöver ta ansvar för att skidorna är rena från grunden för att vi ska känna oss trygga

Det förekommer många teorier om fluor och hur det kontaminerar skidorna. Tester visar att det främst är användning av borstar och verktyg som kan föra över fluor från ett ”smutsigt” belag till ett rent.

Vallaboden eller garaget hemma behöver saneras för att säkerställa att inte gammalt damm kontaminerar rena skidor.

Sammanfattningsvis:

- Rengör era skidor, er utrustning och ert vallautrymme därhemma. Tänk även på skidfodral, takboxar etc.
- Kan ni så byt gammal utrustning (borstar, fodral, vallalådor med mera) mot nya, så mimimerar ni risken för kontaminering
- Håll er gamla valla och utrustning separerade från den nya/rengjorda utrustningen hela tiden
- Börja nu om ni inte redan gjort det!


Publicerad: 2023-10-15

Senast uppdaterad: 2023-10-15

Författare: Elisabeth Richardsson