Gå till innehåll
IK Stern
IK Stern

Publicerad: 2022-11-28

Senast uppdaterad: 2023-09-14

Författare: Chase Garnet-Lawson

Senast ändrad av: Erland Lettevall

Barmarkskidträning

Under september till mars har vi barmarksträning på tisdagar!

Våra tisdagsträningar börjar 18.30. Vi håller på i en och en halv timme och det finns tre olika nivåer samt en teknikgrupp att välja mellan (när snön har kommit råder andra förutsättningar, se info nedan under När snön har kommit).

Tills snön har kommit

Vi kör barmarksträning med skidgång, skidsprätt, löpintervaller och styrka. Träningarna utgår från Sternstugan i Skatås. Klädsel? Som för ett löppass! Stavar finns att köpa på plats, se mer info längst ned om stavar.

När snön har kommit

När snön har kommit lägger vi ut info om plats och träningsinnehåll för varje grupp i kalendern. Av naturliga skäl är det inte alltid möjligt att hålla samlade träningar för alla grupper på snö men vi försöker alltid att tipsa om de ställen vi känner till där det finns bra spår att åka på.

Upplägg och träningsgrupper vid barmarksträning

Teknikgruppen:
I den här gruppen får du lära dig skidgång och skidsprätt. Du ges även en förklaring till hur de olika tekniska detaljerna i skidgången och skidsprätten inverkar på din skidåkning. Vi ser helst att alla har deltagit i teknikgruppen minst en gång innan de går vidare till övriga träningsgrupper. Teknikgenomgången tar ca 45 minuter.

Grupp 1:
Det här är den “lugnaste” gruppen med huvudsakligen skidgång och sprätt i backe. Även löpning och styrka förekommer men i mindre utsträckning än i grupp 2 och 3.

Grupp 2:
För dig som vill träna hårdare. Mycket styrkeövningar och skidsprättsintervaller i backe. Vi förväntar oss att våra deltagare har deltagit på minst en teknikgenomgång och behärskar tekniken i skidgång och -sprätt. Vi rekommenderar att våra deltagare har skor med något grövre mönster än rena asfaltslöpskor samt en enklare pannlampa. Även om vi håller till på motionsspåren kan underlaget ibland vara ojämnt och dunkelt.

Grupp 3 (erbjuds inte under 2023):
Den här gruppen är konditionsmässigt krävande och håller ett högre tempo. Du förväntas behärska skidgång/-sprätt fullt ut teknikmässigt. Mycket löpning med intervaller. Du förväntas hänga med i det hårda tempot utan svårighet och med bibehållen teknik. Ibland delas gruppen upp och det förekommer att moment förläggs utanför upplysta spår. Medtag därför gärna pannlampa.

Skidgångsstavar mm

Före tisdagsträningarna säljer vi skidgångsstavar (prima SkiGo-stavar) på plats i Sternstugan för 300 kr (betalas till konto).

När tränar vi?

Träningstillfällena läggs in efter hand i kalendern här på hemsidan. Merparten av dessa träningar äger rum mellan augusti och mars.