Gå till innehåll
IK Stern
IK Stern

Publicerad: 2022-12-06

Senast uppdaterad: 2022-12-06

Författare: Chase Garnet-Lawson

Senast ändrad av: Chase Garnet-Lawson

Vasaloppet 2019

Vasaloppet 2019 är till historia och fyra av teamets åkare, Alfred Buskqvist, Andreas Viker, Karl Hjalmarsson och Malin Jonson, var på start och krigade de 90km från Sälen till Mora.

Alfred, Andreas och Malin anlände till Sälen tors/fredag och möttes av riktigt fint väder. Strålande sol som värmde både fredag och lördagen, lite vårkänsla sådär i början på mars. Karl anslöt sedan under lördagen med Sternbussen från Göteborg.

Lagom till söndagen så drog ett ordentligt snöfallsområde in över Dalarna och skulle göra de 90km ännu tuffare. Alfred hade dock önskat detta väder och gillar tuffa förhållanden, så han var nöjd över att vädergudarna besvarat hans önskningar.

Här kan ni läsa om åkarnas egna upplevelser:

Alfreds lopp: (Elitledet. Plac. 47):

Tuff och häftig upplevelse. Var med mycket bättre upp i startbacken än förra gången (2017) och var med långt fram i tät länge och kändes kontrollerat fram till Lundbäcksbackarna, där jag fick släppa tätklungan. Men lyckades hålla hyfsad fart från Oxberg och in där jag plockade en del placeringar. Tangerade min fars, vår tränare Anders Buskqvist, bästa vasaloppsplacering med en 47.e plats! Nöjd för att inte ha staktränat speciellt mycket under säsongen. Med mer stakträning så kommer det bli ännu bättre!

Malin Jonsons lopp: (Led 3. Plac. 74)

Som förstagångs åkare i Vasaloppet visste jag inte riktigt vad jag hade att vänta mig och var lite nervös på start och visste att det skulle bli långa åktider idag p.g.a. vädret, men var väldigt laddad. Starten gick väldigt bra och kom fint upp för första backen och kände mig väldigt pigg under första halvan och njöt trots vädret. Vid Evertsberg var det tungt och passerade då det längsta jag någonsin åkt på skidor, och hade ändå lika långt kvar! Men tryckte en gel då och blev piggare direkt och åkte på bra i Lundbäcksbackarna. När jag kom till Oxberg kände jag igen spåren efter Tjejvasan och tänkte att nu är jag snart i mål. Men oj vad fel jag hade! Värsta biten hade jag från Oxberg till Hökberg, och hade det tufft mentalt, men skulle bara hela vägen in i mål! Med 1,5km kvar var kroppen helt tömd på energi och stapplade mig över mållinjen! Galet äventyr!

Karls lopp: (Led 1. Plac. 222.)

Det var väldigt inspirerande att få ligga med i tätklungan den första milen, så under första milen hade jag väldigt positiva tankar! Resten av loppet handlade sedan om att överleva och förvalta den fina starten jag fick när farten skruvades upp. Det blev bara ett spår som gick att åka i pga av snöfallet, så var svårt att ta sig om folk och ligga och dra. Klocktornet i Mora var en vacker syn på slutet, då var målet nära! Är väldigt nöjd med loppet i helhet!

Andreas lopp: (Led 1. Plac. 602)

Fick en fin start upp i backen och låg med i svansen på stora klungan bort till Mångsbodarna och tänkte att det här kan bli ett fint lopp från min sida. När farten skruvades upp något sedan fick jag släppa och hamnade i småklungor en bit bakom. Kämpade på och hade grym langningshjälp från Carl Olander, trots det vart jag ordentligt trött efter Evertsberg och åkte rätt in i väggen vid Oxberg. Tappade otroligt många placeringar då och handlade bara om att komma i mål! Sånt som händer, men är sugen på revansch till nästa år!

Inga nyheter är skapade