Gå till innehåll
I 2 IF Karlstad
I 2 IF Karlstad

Svenska Cupen 26-28/5, Falun

Olof Skoglund och Lukas Olm gjorde debut i orienteringsskytte nu i helgen i Falun med fina insatser.

Två nya juniorer gjorde debut i orienteringsskytte nu i helgen i Falun. Olof Skoglund och Lukas Olm som är duktiga orienterare som representerar Kils OK när det tävlas utan gevär. Men när det gäller orienteringsskytte så är det I2 IFs färger som gäller. Lukas har tidigare varit med och tävlat i skidskytte för I2 IF och har lite erfarenhet av skyttemomentet som är det samma i orienteringsskytte. För Olof är skyttet helt nytt men på förra helgens träning visade han det finns något att bygga på.

Dalregementets IF stod som arrangör och tävlingarna hölls på Jämmerdalens skjutbana. Sprint, långdistans och stafett stod på programmet.

Sprint 26/5:
Olof imponerade med endast en straffrunda i första liggande skjutningen och med bra orientering räckte det till en 2:a placering. Det var en nöjd debutant på prispallen. Lukas hade en mindre bra dag och blev diskad efter att ha stämplat fel på en kontroll. Själv kämpade jag mig runt med 5 rundor totalt i skyttet och en 12:e placering av 35 startande. Ganska bra men går att förbättra skyttet.

Långdistans 27/5:
Med 27 grader varmt och tuffa orienteringsbanor så blev långdistansen ett riktigt kraftprov. Långdistansen genomförs enligt: Punktorientering-orientering-skytte. Tävlingen startar med en punktorientering på ca: 3km (man springer en snitslad bana i skogen där man ska markera med ett nålstick i kartan vart man är vid 10st stationer. 1 minuts strafftid per mm fel.). Sedan är det kartbyte och direkt ut på en normal orienteringsbana. 8 km för juniorerna och 9 för seniorerna. Orienteringen avslutas på skjutbanan med 10 skott liggande skytte, löpning och sedan 10 skott stående skytte. (2min straff/missat skott). Tiden startas vid punktorienteringen och stoppas vid målgång efter det avslutande skyttet. Lukas som hade snabbaste totaltiden utan tilläggs minuter för punkt och skytte, hade att göra 1h 47min. Lukas tog revansch på gårdagens misslyckande och blev 2:a och Olof gjorde ännu en bra insatts och blev 3:a. Jag förbättrade gårdagens placering med en 10:e plats.

Stafett 28/5:
Att Lukas och Olof fått bra övning i skytte tidigare dagar (inskjutningar och tävlingar) märktes tydligt på skjutvallen. Men endast 1 straffrunda för Olof och 2 för Lukas så gav dom aldrig övriga lag chansen och vann klart i juniorklassen.

Dalregementets IF ska ha tack för riktigt fina tävlingar (och väder). Jag är imponerad av Olof och Lukas insattser, främst i skjutmomentet där dom visade övriga tävlande i juniorklassen att dom blir att räkna med i framtiden. Nästa gång bär det av till Borås för SM i sprint och masstart. Stora målet för juniorgrabbarna är att kvala in till VM som avgörs i Sundsvall i slutet av augusti.

Publicerad: 2017-05-29

Senast uppdaterad: 2022-12-04

Författare: Henrik Hjalmarsson

Senast ändrad av: Henrik Hjalmarsson

Sponsorer