Gå till innehåll
Biathlon Östersund
Biathlon Östersund

Grupper och utrustning

Några barn och ledare står i en cirkel för genomgång av dagens träning. Det snöar.

Våra grupper:

Grön grupp: Här leker vi på skidor och får balans och lite teknik på köpet medan vi självklart även tränar skytte.
Här lär man sig grunderna för liggande skytte med stöd och grundläggande teknik i form av SARA(E)
- Ställning, Andning, Riktning, Avfyrning, Efterriktning
Här går vi också igenom alla säkerhetsregler

Blå grupp: Vi leker, tränar och testar på de olika teknikerna för skate mellan skjutningarna

Orange grupp: Här kör vi mer regelrätt träning, intervaller och distans, och finslipar tekniken! Här ska vi våga och vilja bli trötta mellan varven på skjutvallen. I orange grupp skjuter man liggande med remstöd. 
När den aktive fyllt 14 kan hen ta skidskyttekortet.

Svart grupp: I den här gruppen tränar och tävlar vi skidskytte. Du som är med ska besitta en god åkfärdighet och är villig träna skidskytte eller längdskidor vid sidan av Biathlons verksamhet. Du är sugen på att börja på skidskyttegymnasium så småningom. Här tränar vi även ståskytte.

Huvudtränare vintersäsongen är:
Lisa Melen (huvudfokus Svart/Orange)
Dominic Probst (Grön/Blå)
Andreas Sjödin
Läs mer om ungdomsverksamhetens funktioner här

Vilken utrustning behövs?

Skidträning: Skidor, pjäxor och stavar för skate. För dig som ska börja prova på att träna skate går det i början bra med de vanliga klassiska skidorna, fast utan valla. Vissa skidpass tränas även klassisk skidåkning.

Barmarksträning: Joggingskor, rullskidor, pjäxor, stavar, hjälm och reflexväst.

Gevär: Klubben har ett antal gevär som du som aktiv får låna under träning/tävling. Från 15 års ålder behöver du ett eget gevär. Läs mer om lån av vapen längre ner

I samband med våra hemmaläger brukar vi ha en enklare "bytesdag" där alla kan ta ta med och köpa begagnad utrustning. I övrigt tipsar vi om vår interna Köp & Sälj-grupp

Vallning av skidor:
Är du osäker på hur du ska hjälpa ditt barn att valla skidorna till träning eller tävling? Prata även med ungdomstränarna vid behov av råd. Vallakurs för föräldrar hålls normalt en gång / säsong. Följ nyheter och kalender på hemsidan. Vallning av skidor till sin ungdom ansvarar förälder för själv vid tex tävling. Man självklart hjälper vi varandra.

Lån av föreningens vapen eller eget vapen - detta gäller

För dig som deltar i vår ungdomsverksamhet, 10-15 år (dvs född -09 och senare säsongen 2023/24)
Här tränar du och tävlar i skidskytte under ökande belastning och kravbild (se förbundets utvecklingstrappa) för att senare, för den som vill, kunna ta steget till juniorverksamhet och i förlängningen skidskyttegymnasium eller en skidskyttesatsning på annat sätt. Fokus på individuell utveckling, glädje och kamratskap. Här får du låna föreningens vapen vid träningstillfällena som i dagsläget genomförs tisdags- och torsdagskvällar.

För dig som deltar i vår Junior- och seniorverksamhet, 16 år och uppåt (födda -08 och äldre):
Träning bedrivs, förutom för de som tränar med ungdomsgruppen, i gymnasieverksamhet, högskola, landslagsträningsgrupp, distriktets team eller på egen hand. Även om ambitionsnivå och potential såklart skiljer sig åt mellan individerna förväntas den aktive ha ett driv och en vilja att genomföra en satsning på idrotten och delta i läger och tävlingar. Här äger man sitt eget vapen, annars kan man inte bedriva en meningsfull träning på denna nivå.

Motionsverksamhet, öppen för alla. Här tar vi emot motionärer som tycker det är kul att träna skidskytte, samt de i junioråldern som inte vill satsa men ändå tycker det är kul att träna skidskytte. Här får man låna föreningsvapen under träningstillfällena som just nu sker på fredagar.

 

Publicerad: 2022-12-20

Senast uppdaterad: 2023-12-21

Författare: Elisabeth Richardsson

Senast ändrad av: Elisabeth Richardsson